NIET VERGETEN!!! ZATERDAG 2 JULI NATUUR- en ERFGOEDWANDELING in OOIDONK

De heemkundige Kring het Land van Nevele en Natuurpunt Deinze-Zulte, in samenwerking met de KGKE, nodigen iedereen uit voor een zaterdagse zomeravondwandeling op 2 juli rond het kasteel van Ooidonk.
Het is meteen een unieke gelegenheid om de natuur van de omliggende bossen en het historische kader van deze geklasseerde site te ontdekken, want uitzonderlijk verleende Henri graaf t'Kint de Roodenbeke de toelating om het gebied onder begeleiding van natuurgidsen te betreden. De natuurgidsen en heemkundigen brengen verhalen en info over erfgoed, geschiedenis, fauna en flora. En die is heel rijk. Het kasteel dateert van eind 16de eeuw, maar verving een oudere burcht. Na de verwoesting van hun kasteel in Nevele in 1381 trokken de heren van Nevele naar Ooidonk.

Sinds 1864 is het kasteel eigendom van de familie t'Kint de Roodenbeke. De omliggende bossen, met eiken van bijna 200 jaar oud, en meersen zijn vrij intact gebleven en herbergen een bijzonder rijke fauna en flora, met onder andere reeën, verschillende uilen- en spechtensoorten, en roofvogels zoals havik en buizerd. Ook de grote reigerkolonie is bekend. Stevig schoeisel is een aanrader. Men wandelt meestal in de dreven van het bos- en meersengebied. Voor gezinnen met jonge kinderen wordt een aparte groep gevormd.

Afspraak op zaterdag 2 juli om 17 uur aan de ingang van het kasteel van Ooidonk, Ooidonkdreef 9.

 

NIEUWSBLAD

Samenwerking tussen verenigingen groot succes

Straf schrijven in Leerne wegens 'Miele Boele'

Vandaag (03/07/2016) om 10:48 door Stefaan De Groote

Foto: Foto Christine Vaneeckhaute Deinze

Gisteren vonden bijna 170 wandelaars de weg naar het kasteel van Ooidonk. De graaf had zijn natuurgebied uitzonderlijk eens opengezet voor de heemkundige kring Land van Nevele, Natuurpunt Deinze Zulte en de KGKE. Natuurgids Noël Deloof, zelf afkomstig van Bachte-Maria-Leerne, vergaste ons op enkele verhalen uit zijn jeugd. Zo had de toenmalige graaf Henri t'Kint de Roodenbeke een jachtwachter in dienst die luisterde naar de naam van Emiel Boelens. Tijdens die jachtpartijen werden de kinderen uit de basisschool opgetrommeld om op een groot vaak omheind terrein het wild (konijnen, fazanten) met allerlei geluiden op te jagen. Emiel zorgde daarvoor. Nadien vroeg de meester aan de kinderen om een opstel te schrijven over hun avontuur. Sommigen vergisten zich en schreven in plaats van jachtwachter Emiel Boelens 'Miele Boele' de bijnaam van de man in het dorp. Maar daar was de meester heel boos over en zij moesten een flink pak straf schrijven. Zoiets vergeet je natuurlijk nooit meer.